Date deschise - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Date deschise

Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine este interesat.

Instituţiile publice trebuie să asigure condiţiile necesare pentru a facilita accesul publicului interesat la documentele disponibile pentru reutilizare.

În România, Legea nr. 109/2007 implementează Directiva 2003/98/CE şi urmărește reglementarea reutilizării informaţiilor din instituţiile publice, în vederea creării unor noi produse şi servicii informaţionale.

De asemenea, România a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Iniţiativa Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă a fost lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU.

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României la 11 aprilie 2012.

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). Creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezintă unul dintre obiectivele specifice ale SNA. Mai multe detalii pe site-ul: http://ogp.gov.ro.

Consultarea beneficiarilor datelor publice deschise

MADR își propune să vină în sprijinul potențialilor beneficiari ai datelor deschise și să instituționalizeze o consultare perioadică cu aceștia. În această secțiune vor fi anunțate perioadele / datele de consultare directă cu beneficiarii datelor deschise.

În data de 17.09.2013, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire între Reprezentanții instituției, reprezentanții Cancelariei Primului Ministru și cei ai societății civile în care s-a analizat stadiul deschiderii datelor la nivelul MADR și s-a convenit realizarea unei liste cu seturile de date deschise disponibile la nivel instituțional.

Contestare date deschise

În cazul în care o persoană consideră că dreptul privind accesul la datele deschise furnizate de MADR a fost încălcat, aceasta se poate adresa cu  petiție în acest sens conducatorului institutiei.

Accesează Lista datelor deschise la nivelul MADR!

Propune date deschise!

Propunerile de date deschise din partea societăţii civile pot fi trimise pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.