Jurnal Agricol - 22 ianuarie 2020 - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Miercuri, 22 Ianuarie 2020 15:00

Jurnal Agricol - 22 ianuarie 2020

A Pomicultură 

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului/maximele zilei anterioare): Pitești -4,0ºC/7,6ºC; SCDP Băneasa -5,4ºC/5,7ºC; Bistrița -2,2ºC/-0,9ºC; SCDP Constanța -0,4ºC/4,4ºC; SCDCPN Dăbuleni      -6,0ºC/6,3ºC; SCDP Geoagiu -7,6ºC/0,9ºC; SCDP Iași -2,5ºC/7,3ºC; SCDH Târgu Jiu  -7,4ºC/4,7ºC; SCDP Voinești -5,2ºC/7,0ºC.

Fenologie:
Începutul umflării mugurilor la coacăzul negru, corn, soc și aronia (scorușul negru), iar la alun alungirea amenților (2-2,5 cm); În rest, repausul fiziologic profund la majoritatea speciilor, cu excepția caisului, piersicului, migdalului, cireșului, părului, castanului comestibil, gutuiului, nucului, murului, zmeurului și căpșunului, care au trecut în perioada repausului facultativ. Se desfășoară, în continuare, acumularea necesarului de „ore de frig” - temperaturile orare cuprinse între 0 și 7ºC, având efect maxim. În zona Subcarpaților sudici și a Podișului Getic, s-au acumulat de la 1 noiembrie până în prezent, aproximativ 740 ore de frig între 0 și 7ºC și 820 ore după modelul UTAH (0-10ºC). 

Pierderi:
În general, nu sunt raportate pierderi de muguri de rod, deoarece temperaturile minime înregistrate până în prezent (≥ -16ºC), nu au scăzut sub valoarea limită de rezistență a speciilor pomicole cultivate; Totuși la SCDP Iași, deși pomii sunt în repaus relativ, s-au semnalat pagube reduse la speciile: piersic, soiurile ‘Filip’ (29,1%), ‘Raluca’ (10%), ‘Delta’ (1,1%) și ‘Cora’ (1,1%); cais, soiurile ‘Mamaia’ (4,1%), ‘Fortuna’ (2,2%) și ‘Amiral’ (1,1%). Intrarea pomilor în starea de repaus fiziologic profund, cu un stoc redus de substanțe de rezervă, datorat secetei pedologice prelungite din toamnă, a diminuat rezistența pomilor la gerurile din iarnă, la oscilațiile mari de temperatură (decălirea prin temperaturi ridicate (maxime >15ºC), urmată de apariția bruscă a unor valori minime sub -20ºC) și la înghețurile târzii din primăvară. 
Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Târgu Jiu.

B Viticultură

Temperatura în zonele viticole (minima absolută):
I. Podișul Transilvaniei (Podgoria Târnave - ºC)
II. Dealurile Moldovei (Podgoria Iași -0,60C; Podgoria Odobești -3,8ºC; Podgoria Dealul Bujorului -0,7ºC)
III. Dealurile Munteniei și Olteniei (Podgoria Dealu Mare/Centrul viticol Pietroasa -ºC; Centrul viticol Valea Călugărească – 6,7ºC, Podgoria Stefanesti -0C)
IV.Crișana și Maramureș (Podgoria Miniș-Măderat 0ºC)
V. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar -0,02ºC)

Precipitatii: nu
Starea de vegetatie:  Repaus fiziologic.
Sursele de informare: ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București-SCDVV Pietroasa Filială, INCDBH Stefănești

C Culturi de câmp

În cursul zilei curente precipitațiile au fost relativ slabe și au fost localizate în special zona de influența a Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime s-au menținut negative în centrul țării și în zona montană cu valori ale temperaturilor cuprinse între -1 și -3°C, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. În celelalte zone ale țării s-au înregistrat temperaturi pozitive (în peste 50% din zonele agricole) cu maxime cuprinse între +1°C în vestul țării și +6, +7°C în est, izolat depășindu-se +8°C. Cea mai mare maximă s-a înregistrat în nord estul țării la Botoșani  (+8,9°C), iar cea mai scăzută la Întorsura Buzăului (-3,6°C). Temperaturile minime au înregistrat valori negative în majoritatea zonelor țării, temperaturi mai mari de 0°C putând fi observate doar în estul țării. Minimele s-au încadrat între -1°C în est și vest și -5, -6°C în sud, izolat înregistrându-se minime mai mici de -10°C. Cea mai scăzută temperatură minimă s-a înregistrat la Târgu Logrești (-10,6°C), iar cea mai mare în nord estul țării la Târgu Neamț (+3,0°C).
Surse:(http://www.meteoromania.ro/anm2/ , https://www.ventusky.com, https://enten.ro/ ).

Condițiile agro-meteorologice de la INCDA-Fundulea:
Temperatura maximă aer = +5,2°C
Temperatura minimă aer = -4,2°C
Temperatura solului la 5 cm adâncime la ora 8 = -1,8°C
Temperatura solului la 5 cm adâncime la ora 13 = +4,8°C
Precipitații = lipsă

Estimări ale stării culturilor           

Culturi de toamnă
Stare de vegetație: până în prezent culturile de toamnă nu au fost afectate de ger; rezerva de apă din sol este în scădere.

harta 1 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020

harta 2 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020

harta 3 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020

harta 4 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020

harta 5 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020

harta 6 jurnalul agricol 22 ianuarie 2020