Jurnal Agricol - 20 ianuarie 2020 - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Luni, 20 Ianuarie 2020 15:09

Jurnal Agricol - 20 ianuarie 2020

  • Pomicultură

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului/maximele zilei anterioare): Pitești -2,4ºC/1,5ºC; SCDP Băneasa -1,3ºC/3,2ºC; Bistrița -3,4ºC/-3,1ºC; SCDP Constanța -0,6ºC/3,8ºC; SCDCPN Dăbuleni -0,3ºC/2,0ºC; SCDP Geoagiu -1,8ºC/-1,4ºC; SCDP Iași -0,1ºC/2,8ºC; SCDH Târgu Jiu -5,6ºC/3,0ºC; SCDP Voinești -7,2ºC/1,9ºC.

Fenologie:
Repausul fiziologic profund la majoritatea speciilor, cu excepția caisului, piersicului,  migdalului, cireșului, părului, castanului comestibil, gutuiului, nucului, murului, zmeurului și căpșunului, care au trecut în perioada repausului facultativ. Se desfășoară, în continuare, acumularea necesarului de „ore de frig” - temperaturile orare cuprinse între 0 și 7ºC, având efect maxim. În zona Subcarpaților sudici și a Podișului Getic, s-au acumulat de la 1 noiembrie până în prezent, aproximativ 740 ore de frig între 0 și 7ºC și 820 ore după modelul UTAH (0-10ºC). 
Pierderi:
Nu sunt raportate pierderi de muguri de rod, deoarece temperaturile minime înregistrate până în prezent, nu au scăzut sub valoarea limită de rezistență a speciilor pomicole cultivate.
Intrarea pomilor în starea de repaus fiziologic profund, cu un stoc redus de substanțe de rezervă, datorat secetei pedologice prelungite din toamnă, a diminuat rezistența pomilor la gerurile din iarnă, la oscilațiile mari de temperatură (decălirea prin temperaturi ridicate (maxime >15ºC), urmată de apariția bruscă a unor valori minime sub -20ºC) și la înghețurile târzii din primăvară. 
Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Târgu Jiu.

  • Viticultură

Temperatura în zonele viticole (minima absolută):
I. Podișul Transilvaniei (Podgoria Târnave - ºC)
II. Dealurile Moldovei (Podgoria Iași -0,60C; Podgoria Odobești -4,5ºC; Podgoria Dealul Bujorului +ºC)
III. Dealurile Munteniei și Olteniei (Podgoria Dealu Mare/Centrul viticol Pietroasa -ºC; Centrul viticol Valea Călugărească – 2,2ºC, Podgoria Stefanesti -0C)
IV.Crișana și Maramureș (Podgoria Miniș-Măderat -3,0ºC)
V. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar +1,0ºC)

Precipitatii: nu
Starea de vegetatie:  Repaus fiziologic.
Sursele de informare: ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București-SCDVV Pietroasa Filială, INCDBH Stefănești

  • Culturi de câmp

În cursul zilei curente precipitațiile au fost relativ slabe și s-au semnalat în sudul și nord vestul țării.
Temperaturile maxime au fost negative în centrul și nordul țării cu valori ale temperaturilor cuprinse între -1 și -3°C. În celelalte zone ale țării s-au înregistrat temperaturi pozitive (în peste 30% din zonele agricole) cu maxime cuprinse între 0 și +3°C izolat depășindu-se +4°C în sudul țării și în zona litoralului. Cea mai mare maximă s-a înregistrat la Mangalia (+5,0°C), iar cea mai scăzută la Batoș (-4,2°C).
Temperaturile minime au înregistrat valori negative în toate zonele țării cuprinse între 0°C în zonele extracarpatice și -4°C în centrul țării, coborând sub -9°C în depresiunile din estul Transilvaniei. Cea mai scăzută temperatură minimă s-a înregistrat la Joseni (-9,5°C), iar cea mai mare în sudul țării la Giurgiu (+0,4°C).
Surse:(http://www.meteoromania.ro/anm2/ , https://www.ventusky.com, https://enten.ro/ ).

Condițiile agro-meteorologice de la INCDA-Fundulea:
Temperatura maximă aer = 6,0°C
Temperatura minimă aer =  1,2°C
Precipitații = lipsă
Estimări ale stării culturilor           

Culturi de toamnă
Stare de vegetație: până în prezent culturile de toamnă nu au fost afectate de ger;
Precipitațiile lipsesc în următoarele 9 zile; temperaturile încep să crească începând de duminică (26-01-2020), maximele ajungând la +10°C.

harta 1 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020

harta 2 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020

harta 3 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020

harta 4 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020

harta 5 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020

harta 6 jurnalul agricol 20 ianuarie 2020