Jurnal Agricol - 13 ianuarie 2020 - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Luni, 13 Ianuarie 2020 15:26

Jurnal Agricol - 13 ianuarie 2020

  • Pomicultură

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului/maximele zilei anterioare): Pitești -3,9ºC/7,0ºC; SCDP Băneasa -2,8 ºC/9,7ºC; Bistrița -4,0ºC/-0,9ºC; SCDP Constanța 6,9ºC/0,6ºC; SCDCPN Dăbuleni -4,9ºC/6,6ºC; SCDP Geoagiu -5,0ºC/7,2ºC; SCDP Iași -5,3ºC/6,9ºC; SCDH Târgu Jiu -6,6ºC/9,7ºC; SCDP Voinești -6,0ºC/7,7ºC. 

Fenologie:
Repausul fiziologic profund la majoritatea speciilor, cu excepția caisului, piersicului,  migdalului, cireșului, părului, castanului comestibil, gutuiului, nucului,  murului, zmeurului și căpșunului, care au trecut în perioada repausului facultativ. Se desfășoară, în continuare, acumularea necesarului de „ore de frig” - temperaturile orare cuprinse între 0 și 7ºC, având efect maxim. În zona Subcarpaților sudici și a Podișului Getic, s-au acumulat de la 1 noiembrie până în prezent, aproximativ 700 ore de frig între 0 și 7ºC și 790 ore după modelul UTAH (0-10ºC).  

Pierderi:
Nu sunt raportate pierderi de muguri de rod, deoarece temperaturile minime înregistrate până în prezent, nu au scăzut sub valoarea limită de rezistență a speciilor pomicole cultivate.
Intrarea pomilor în starea de repaus fiziologic profund, cu un stoc redus de substanțe de rezervă, datorat secetei pedologice prelungite din toamnă, a diminuat rezistența pomilor la gerurile din iarnă, la oscilațiile mari de temperatură (decălirea prin temperaturi ridicate (maxime >15ºC), urmată de apariția bruscă a unor valori minime sub -20ºC) și la înghețurile târzii din primăvară. 
Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Târgu Jiu.

  • Viticultură

Temperatura în zonele viticole (minima absolută):
I. Podișul Transilvaniei (Podgoria Târnave - ºC)
II. Dealurile Moldovei (Podgoria Iași +6,10C; Podgoria Odobești +8,5ºC; Podgoria Dealul Bujorului +7,5ºC)
III. Dealurile Munteniei și Olteniei (Podgoria Dealu Mare/Centrul viticol Pietroasa +9,0ºC; Centrul viticol Valea Călugărească + 9,4ºC, Podgoria Stefanesti +8,40C)
IV.Crișana și Maramureș (Podgoria Miniș-Măderat +3,0ºC)
V. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar +12,1ºC)

Precipitatii: nu
Starea de vegetatie:  Repaus fiziologic.
Sursele de informare: ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București-SCDVV Pietroasa Filială, INCDBH Stefănești

  • Culturi de câmp

În cursul zilei curente s-au semnalat precipitații slabe în nord estul țării și în zona Carpaților Meridionali.
Temperaturile maxime au fost negative în centrul și vestul țării și în zona montană, cu valori cuprinse între 0 și -2°C, iar în celelalte zone ale țării s-au înregistrat temperaturi ridicate în special în sudul țării unde izolat s-au depășit +10°C. Cea mai mare temperatura maximă s-a înregistrat la Urziceni (+10,7°C), iar cea mai scăzută în vestul țării la Oradea (-1,9°C).
 Temperaturile minime au fost negative în majoritatea zonelor țării, doar izolat în zona litoralului, în est și nord est s-au înregistrat valori ușor pozitive. Cea mai scăzută temperatură minimă s-a înregistrat în depresiunile din curbura internă a arcului carpatic la Întorsura Buzăului (-10,4°C), iar la Constanța s-a observat cea mai mare temperatură minimă (+1,8°C).
Surse:(http://www.meteoromania.ro/anm2/ , https://www.ventusky.com, https://enten.ro/ ).

Condițiile agro-meteorologice de la INCDA-Fundulea:
Temperatura maximă aer = +9,8°C
Temperatura minimă aer = -2,7°C
Precipitații = lipsă

Estimări ale stării culturilor        
Culturi de toamnă
Stare de vegetație: până în prezent culturile de toamnă nu au fost afectate de ger;
Precipitații slabe își vor face apariția duminică (19-01-2019); temperaturile maxime vor varia între zile cu temperaturi de +2, +3°C și zile cu temperaturi de +6, +7°C, iar minimele oscilează în jurul valorii de 0°C.

harta 1 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020

harta 2 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020

harta 3 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020

harta 4 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020

harta 5 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020

harta 6 jurnalul agricol 13 ianuarie 2020