Jurnal Agricol - 18 decembrie 2019 - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Miercuri, 18 Decembrie 2019 15:35

Jurnal Agricol - 18 decembrie 2019

Pomicultură

Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului/maximele zilei anterioare): Pitești 1,1ºC/17,2ºC; SCDP Băneasa 3,1ºC/17,0ºC; Bistrița -2,0ºC/10,8ºC; SCDP Constanța 5,7ºC/14,8ºC; SCDCPN Dăbuleni -1,2ºC/4,0ºC; SCDP Geoagiu -2,3ºC/11,8ºC; SCDP Iași 0,8ºC/11,0ºC; SCDH Târgu Jiu -2,6ºC/13,3ºC; SCDP Voinești -0,9ºC/17,1ºC.

Fenologie:
Pomii se află în perioada repausului relativ obligatoriu sau profund. În perioada repausului obligatoriu, care se instalează odată cu coborârea temperaturilor sub 0ºC, mugurii pomilor nu mai pot intra în activitate chiar dacă condițiile de mediu (temperatura, radiația solară și umiditatea) sunt favorabile (peste pragul biologic al speciei). Odată cu finalizarea perioadei de vegetație începe și acumularea necesarului de „ore de frig” (temperaturile orare cuprinse între 0 și 7ºC, au efect maxim), solicitat pentru parcurgerea repausului profund.

Pierderi:
Fenomenul de înflorire parțială a merilor de la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, semnalat de unii fermieri din județul Arad, a fost provocat de reluarea creșterii pomilor determinată de revenirea unor condițiile meteorologice mai favorabile (radiație solară și temperaturi moderate, dar și unele precipitații), după stresul fiziologic accentuat determinat de seceta pedologică prelungită, de temperaturile ridicate și de radiația solară directă de mare intensitate din lunile iulie, august și din prima jumătate a lunii septembrie. Acest tip de stres, apărut după precipitațiile abundente din lunile mai și iunie, va deveni din ce în ce mai frecvent și mai intens odată cu creșterea temperaturii aerului din lunile de vară și va determina încetarea creșterii și dezvoltării pomilor din livezile neirigate, ofilirea și uneori căderea frunzelor, precum și apariția arsurilor solare pe fructe și frunze. Scurtarea perioadei de vegetație a speciilor la care frunzișul a fost afectat de înghețurile timpurii și oprirea acumulării substanțelor de rezervă; 
- În livezile neirigate, datorită temperaturilor din partea a doua a verii, peste valorile optime și conținutului redus de apă din sol, s-a diminuat ritmul de creștere al fructelor și al acumulării substanțelor de rezervă necesare parcurgerii perioadei de repaus fiziologic și pornirii în vegetație a pomilor anul următor;
Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Târgu Jiu.

B Viticultură

Temperatura în zonele viticole (minima absolută):
I Podișul Transilvaniei (Podgoria Târnave + ºC)
II Dealurile Moldovei (Podgoria Iași +5,30C; Podgoria Odobești +0,2ºC; Podgoria Dealul Bujorului -2,5ºC)
III. Dealurile Munteniei și Olteniei (Podgoria Dealu Mare/Centrul viticol Pietroasa +2,0ºC; Centrul viticol Valea Călugărească +2,2ºC, Podgoria Stefanesti +2,30C)
IV.Crișana și Maramureș (Podgoria Miniș-Măderat +8,0ºC)
V Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar -5,2ºC)

Precipitatii: - Da
Starea de vegetatie:  Repaus fiziologic.
Sursele de informare: ICDVV Valea Călugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București-SCDVV Pietroasa Filială, INCDBH Stefănești

C Culturi de câmp

În cursul zilei curente precipitații slabe s-au semnalat izolat în Carpații Meridionali.
Temperaturile maxime au crescut față de ziua precedentă în toate zonele țării. În vestul, sudul și nord estul țării maximele au depășit +15°C (în peste 50% din zonele agricole). Temperaturi mai scăzute s-au înregistrat în centrul țării, în sudul extrem, izolat în est și în zona montană. Cea mai mare temperatură s-a înregistrat în nord estul țării la Rădăuți și în zona adiacentă Carpaților de Curbură la Pătârlagele (+19,1°C), iar cea mai scăzută la Joseni (+3,4°C).
Temperaturile minime au fost negative în centrul țării, local în sud vest și est și în depresiunile din estul Transilvaniei. În vestul țării, în nord și în sud est temperaturile au fost pozitive, izolat depășindu-se +10°C; de remarcat sunt temperaturile mari înregistrate în zona Carpaților de Curbură (+12, +13°C). Cea mai scăzută minimă s-a înregistrat în estul Transilvaniei la Miercurea Ciuc (-5,6°C), iar în vestul țării la Dumbrăvița de Codru s-a observat cea mai mare temperatură (+10,6°C).
Surse:- (http://www.meteoromania.ro/anm2/ , https://www.ventusky.com, https://enten.ro/ ).

Condițiile agro-meteorologice de la INCDA-Fundulea:
Temperatura maximă aer = +15,7°C
Temperatura minimă aer = +1,7°C
Temperatura solului la 5 cm adâncime la ora 8 = +1,4°C
Precipitații = 0,2 l/m² (umezeala atmosferică)

Estimări ale stării culturilor       
Culturi de toamnă
Stare de vegetație: creșterea vegetativă se intensifică treptat datorită temperaturilor relativ ridicate pentru această lună;

harta 1 jurnalul agricol 18 decembrie 2019

harta 2 jurnalul agricol 18 decembrie 2019

harta 3 jurnalul agricol 18 decembrie 2019

harta 4 jurnalul agricol 18 decembrie 2019

harta 5 jurnalul agricol 18 noiembrie 2019