Punct de vedere - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Marți, 20 August 2019 16:03

Punct de vedere

Referitor la materialul intitulat ”O substanță chimică periculoasă continuă să fie folosită în agricultura din România” pentru dezinfecția solului, difuzat de postul Antena 3, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Dezinfecția solului în sere și solarii este o lucrare foarte importantă, de care depinde sănătatea viitoarei culturi. În acest scop, se utilizează numai produse de protecție a plantelor omologate pentru prevenirea pagubelor produse de bolile vasculare ale plantelor, nematozi sau insecte care iernează în diferite stadii în sol.

De aceea, pentru prevenirea transmiterii bolilor și dăunătorilor de la un ciclu de cultură la altul, este recomandat ca dezinfecția să se facă la pregătirea solului, înainte de înființarea fiecărui ciclu de cultură.

În acest scop, Autoritatea Națională Fitosanitară transmite fermierilor români prin intermediul buletinelor de avertizare emise în perioada de pregătire a spațiilor protejate, ce produse pot folosi pentru dezinfecția solului, respectiv:

  • Nemasol 510 și Raisan 51, produse utilizate ca dezinfectant al solului cu spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători sau agenti patogeni de sol și buruieni. Aceste produse în contact cu solul umed se descompun într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură și nu lasă reziduuri care sa fie preluate în plantă;
  • Basamid Granule care are un spectru larg de combatere, cu acțiune asupra mai multor categorii de agenti patogeni și se aplică prin instalatia de picurare, între ciclurile de cultură, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale.

De altfel, în cadrul materialului filmat în care se precizează că unii cultivatori în spații protejate folosesc formolul pentru sterilizarea solului înaintea unor culturi noi, este prezentată și opinia profesorului universitar Ioan Roșca, directorul Institutului pentru Protecția Plantelor, care explică faptul că substanța nu este omologată în România, iar dacă cineva decide să o folosească, o face pe proprie răspundere, suportând rigorile legii.

Instituția cu atribuții în domeniu din subordinea MADR, Autoritatea Națională Fitosanitară, precizează că, în urma controalelor efectuate la nivel județean de inspectorii fitosanitari la producătorii de legume în spații protejate și în fitofarmacii, nu au fost identificate cazuri de utilizare sau comercializare a formolului.

Autoritatea Națională Fitosanitară atrage atenția că măsuri aspre pot fi luate împotriva celor care utilizează produse de protecție a plantelor în afara celor omologate, acestea constând în sancționarea cu amenzi contravenționale și interdicția de a comercializa producția obținută.