Miercuri, 15 Mai 2019 12:06

Întâlnire de lucru între Petre Daea și Phil Hogan

În dimineața zilei de 15 mai 2019 a avut loc întâlnirea dintre Președintele în exercițiu al Consiliului AGRIFISH, Petre Daea și Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Cu această ocazie, a fost analizat stadiul de realizare a reformei Politicii Agricole Comune (PAC) și punerea de acord privind acțiunile următoare în vederea atingerii obiectivelor președinției române a Consiliului UE. Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă caldă, de deplină înțelegere și cooperare - climat care, de altfel, a caracterizat relația dintre cei doi oficiali.

Petre Daea l-a asigurat pe Phil Hogan că, în domeniul agriculturii, prioritatea principală a președinției române va fi negocierea pachetului legislativ legat de reforma politicii agricole comune (PAC) în contextul următorului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Printre celelalte priorități se vor număra bioeconomia, inovarea și cercetarea în domeniul agriculturii, proteinele vegetale, precum și sănătatea plantelor și a animalelor. În ceea ce privește pescuitul, președinția va continua lucrările vizând planurile multianuale de gestionare și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), precum și dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului. La rândul său, comisarul european si-a exprimat deplina satisfacție față de modul în care acționează președinția română, remarcând odată în plus numărul de dosare finalizate (9) care situează țara noastră în fruntea plutonului țărilor care au deținut președinția în ultima perioadă.

În data de 14 mai 2019, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a condus lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), desfășurat, la Bruxelles.Principalele teme aflate pe agenda Consiliului au vizat Pachetul de reformă a PAC post 2020, Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC - schimb de opinii cu privire la noul model de performanță.